What makes Naarden so special?

Visit our permanent exhibition.

The best way to experience historic Naarden Vesting is to spend a little time at our permanent exhibition first. The exhibits and short film will help you appreciate this unique fortress and the water-based defence system that protected the Netherlands against invaders for 400 years.

De rol van water

Water is al eeuwenlang een belangrijk verdedigingsmiddel voor Nederland. Tijdens het Rampjaar in 1672 werd het land vanaf Muiden tot aan Gorinchem en Heusden onder water gezet om de vijand te stoppen. Zo ontstond de Oude Hollandse Waterlinie. Naarden werd er een belangrijk onderdeel van en kreeg daarom uitgebreide vestingwerken. De strategische waarde van de waterlinie en de stad Naarden bleven door de eeuwen heen onverminderd groot.

Unesco Werelderfgoed

Nadat Nederland in 1815 zijn zelfstandigheid had herwonnen op Napoleon, werd Naarden opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1874 nam de Nederlandse regering de beslissing om de verdediging van het land volledig te concentreren op Holland. In het kader daarvan werd de Stelling van Amsterdam aangelegd. Deze tentoonstelling vertelt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en de rol die Naarden daarin speelde. Zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam hebben de status van Unesco Werelderfgoed toegekend gekregen.

Stop at the Gele Loods and watch a film about the New Dutch Waterline,

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt vanaf Muiden tot de Biesbosch. Tussen 1815 en 1940 werd de linie gebouwd en verbeterd. Het idee achter de waterlinie is eenvoudig: door een groot gebied onder water te zetten ontstaat een barrière die de vijand kan tegenhouden.  In geval van oorlog moest het gebied binnen de waterlinie middels een netwerk van dijken en sluizen onder water gezet worden. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk ging en wat er allemaal kwam kijken bij het onder water zetten van zo’n groot gebied? Breng dan een bezoek aan de Gele Loods en bekijk onze film over de Nieuwe Hollandse Waterlinie!