De Gele Loods werd in 1882 gebouwd als opslagplaats voor de Genie. Sindsdien heeft het gebouw veel verschillende functies gehad, totdat het ruim 10 jaar geleden leeg kwam te staan. Monumentenbezit, de eigenaar van het gebouw, besloot er een bezoekerscentrum in te realiseren. Voor die nieuwe functie is het gebouw aangepast aan de eisen van deze tijd.

Originele staat

In de aanpassing stonden het behoud van de originele loods en duurzaamheid voorop. De ingrepen zijn reversibel. Dat betekent dat ze om te keren zijn. De originele constructie is volledig intact gebleven. Mocht de Gele Loods dus ooit weer terug moeten naar de originele staat, dan is dit eenvoudig te realiseren. Door gebruik te maken van materialen die aansluiten op de oorspronkelijke bouwmaterialen van de loods en de ruimtes in het gebouw zo open mogelijk te houden is het gevoel dat de originele loods opriep, behouden gebleven.

Behoud voor de toekomst

Het duurzame karakter van de aanpassing heeft twee gezichten. Allereerst is door het aanbrengen van isolatie (in de gevels en de vloeren) en het gebruik van een luchtwarmtepomp met vloerverwarming een energiezuinig gebouw gemaakt, dat geen aardgas gebruikt. Ten tweede heeft het gebouw, door er een bezoekerscentrum met een gratis toegankelijke tentoonstelling in onder te brengen, een maatschappelijke functie gekregen. Voor de exploitatie van de Gele Loods is een aparte stichting opgericht: Stichting de Gele Loods. Deze draait volledig op vrijwilligers, die veelal uit de directe omgeving komen.

Meer dan alleen een VVV-punt

Als bezoeker kom je de Gele Loods binnen via het voorportaal. Hier is de originele constructie van de loods nog helemaal zichtbaar. Omdat de zoldervloer in dit portaal verwijderd is, kan hier ook de kapconstructie bekeken worden. Via de stalen entreedeuren kom je vervolgens in de stadswinkel. Hier is informatie te krijgen over activiteiten in de stad, stadswandelingen, rondvaarten, fietsverhuur en de diverse musea. Ook zijn er souvenirs en lokale producten te koop. De winkel loopt over in de tentoonstelling. Hier wordt het verhaal verteld over de geschiedenis van Naarden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit verhaal wordt nog verder uitgediept in een film, die in een aparte filmzaal, achter in de Gele Loods bekeken kan worden.

Unesco Werelderfgoed

Sinds juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie en daarmee ook de Vesting Naarden Unesco Werelderfgoed. Een status om trots op te zijn, die de realisatie van het bezoekerscentrum in de Gele Loods extra bijzonder maakt.