Onze vroege vogelvaarten zitten erop voor dit seizoen. Maar niet getreurd, je kunt ook zelf op ontdekking om verschillende vogels te spotten in de Vesting. We noemen er een aantal die je in het vestingsstadje kunt vinden.

Reiger: grote, langpotige vogels met een grijze of witte verenkleed. Je kunt ze zien vliegen boven de vestinggrachten, jagend aan de oevers op zoek naar vis.

Boomklever: een klein, bruin vogeltje met een witte wang. Hij klimt graag rond op boomstammen, op zoek naar insecten. Je kunt hem zoeken bij de paden over de vestingwallen, tussen en op de bomen.

Ooievaar: bovenop het Vestinghotel bouwt er een ooievaarspaar aan een nest. In de eerste helft van augustus gaan de jongen waarschijnlijk op trek.

Meerkoet: elk jaar bouwen de meerkoeten hun nesten in het water rondom de vesting. Nesten worden meestal van riet en wortels gemaakt. Ook gebruiken deze watervogels allerlei afval voor het bouwen van een nest.

Nijlgans: een Afrikaanse soort die sinds het einde van de jaren ’60 in Nederland voorkomt. Het waren ooit ontsnapte siervogels, die zich goed wisten te redden in ons land. Inmiddels is de nijlgans niet meer weg te slaan uit de Nederlandse natuurgebieden en stegen de aantallen enorm.

Zwanen: het geeft altijd een prachtig gezicht wanneer je de witte zwanen door de vesting ziet zwemmen. Wist je dat zwanen enorm gek zijn op gras? Twintig zwanen eten ongeveer evenveel gras als één koe. Misschien dat ze daarom zo genieten van onze groene vesting…

IJsvogel: deze mooie vogel is een frequente bezoeker en bewoner van de Vesting. Sinds een paar jaar stijgt het aantal ijsvogels in de Vesting Naarden. Tijdens de Vestingvaart of een wandeling kun je de vogel spotten.

Torenvalk: deze roofvogel is een beschermde, inheemse vogelsoort. Je zult hem vooral vanuit de lucht zien vliegen; jagend op zijn prooi. Het favorietje kostje zijn muizen. Deze soort eet maar liefst 25 muizen per dag!

Meer biodiversiteit

Dit waren slechts enkele voorbeelden van vogels die je vindt in onze mooie vesting. Naast vogels kun je hier ook allerlei bijzondere insecten, konijnen en vleermuizen vinden. De lokale gemeente zet vanaf dit jaar in op meer biodiversiteit in de regio.

Op zoek naar inspiratie voor een wandeling? Start je bezoek bij de Gele Loods, wij tippen je graag mooie routes!