De Vesting Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De stad staat vol bijzondere en unieke monumenten. In deze rubriek lees je elke maand verhalen achter deze gebouwen.
Maak deze maand kennis met: de Grote Kerk Naarden en Bastion Oranje.
de Grote Kerk van Naarden
De Grote Kerk van Naarden, ook wel bekend als de Sint-Vituskerk, is letterlijk het hoogtepunt van de Vesting Naarden. Het is een van de meest iconische rijksmonumentale kerkgebouwen van Nederland en staat ook wel bekend als de Sixtijnse Kapel van het Noorden.
De kerk diende eeuwenlang als baken van Holland. Voor schippers op de Zuiderzee, voor de Spaanse troepen en de Geuzen. De bouw startte in de 14e eeuw en werd voltooid in de 15e eeuw. Door de eeuwen heen heeft de kerk verschillende restauraties en uitbreidingen ondergaan, maar de kern van de oorspronkelijke gotische architectuur is goed bewaard gebleven.
De bijnaam Sixtijnse Kapel van het Noorden dankt het aan het prachtig beschilderde tongewelf uit 1518. Op 25 meter hoogte staan Bijbelse figuren en verhalen. Dit jaar wordt er gewerkt aan de restauratie van de schilderingen.
De rest van het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met kunstwerken en historische objecten. Je vindt er ook drie orgels, twee daarvan zijn rijksmonument. Het geluid van het orgel, dat door de hoge gewelven van de kerk galmt, is een betoverende ervaring voor elke bezoeker.
In het weekend kun je de 45 meter hoge toren beklimmen. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie in de Gele Loods. Vooraf aanmelden is niet nodig, wandel gewoon bij ons binnen vlak voor de starttijd.
Bastion Oranje
Bastion Oranje is een van de vele indrukwekkende bastions in de vesting. Het bestaat uit gebouw G, H, I, en de kanonkelders L en K. De voormalige bomvrije kelders en verblijfruimtes werden gebouwd in 1875. Er was plek voor zo’n 175 manschappen en 3 officieren. Vanwege het gebrek aan daglicht werden, vrijwel direct na de oplevering, de verblijfsruimtes afgekeurd voor het onderbrengen van de troepen. Dat advies werd echter niet overgenomen.
De vestingwerken van Naarden, waaronder Bastion Oranje, werden voortdurend aangepast en verbeterd om te voldoen aan de veranderende eisen van de oorlogsvoering. In de 19de en 20ste eeuw verloor Naarden zijn militaire betekenis, en de vestingwerken raakten in verval. Gelukkig werd het historisch belang gezien van de vestingwerken en werd er begonnen met restauratieprojecten. Sinds een aantal jaar heeft de Vesting Naarden de Unesco Erfgoedstatus, als onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
Bastion Oranje werd de afgelopen jaren gebruikt als opslagruimte. Vorig jaar kreeg het een grootschalige opknapbeurt. Eigenaar Monumentenbezit heeft Bastion Oranje volledig gerestaureerd en getransformeerd. De stichting deed onderzoek naar haalbare en zinvolle bestemmingen en besloot, in overleg met gemeente Gooise Meren en bewoners, de ruimtes te herbestemmen tot werkplekken en ateliers.