Het Weegschaalmuseum

Alles wat je wilt weten over wegen en meten

Heb je ooit stilgestaan bij de vraag waarom we afstanden meten in centimeters, meters en kilometers? En wie heeft ooit bedacht om gewichten met grammen en de kilo’s aan te geven? In het Weegschaalmuseum vind je een antwoord op al je vragen over wegen en meten.

Bezoek het museum

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie weeg- en meetapparatuur van nationale en internationale herkomst. Weegschalen, gewichten, inhoud- en lengtematen, variërend van exemplaren uit de 18de tot en met de 20ste eeuw. Je ziet ze allemaal in de opstelling voorbij komen. Vooral in Engeland gebruikten ze de mooie modellen en materialen. Naast de ontstaansgeschiedenis van meten en wegen, komt ook de geschiedenis van dit prachtig gerestaureerde middeleeuwse pand aan bod. Het Spaanse Huis dankt haar naam aan de turbulente geschiedenis die terug gaat tot de tachtigjarige oorlog met Spanje.

Praktische informatie

Adres: Turfpoortstraat 27, 1411 ED.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Gesloten: maandagen, dinsdagen en feestdagen.

Bij mooi weer kan je genieten van de mooie stadstuin van het museum.

Spaanse Huis

De Tachtigjarige Oorlog bracht rampspoed naar Naarden. Op een decemberdag in 1572 bezetten Spaanse troepen de stad. De mannelijke bewoners werden opgeroepen zich te verzamelen in het stadhuis. Daar werden zij stelselmatig vermoord door de soldaten, die zich vervolgens op de rest van de bevolking stortten. Zelfs vrouwen en kinderen werden niet gespaard. De stad werd geplunderd en verwoest. Er bleef een brandende puinhoop achter. Een van de weinigen die aan het bloedbad kon ontsnappen was Lambertus Hortensius, die een getuigenverslag schreef. Het stadhuis lag destijds aan de Turfpoortstraat en staat tegenwoordig bekend als het Spaanse Huis. De gedenkstenen in de gevel herinneren aan het drama van 1572.