Het Nederlands Vestingmuseum
Dwaal door de kazematten
Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Dat is één van de zes bastions waar de Vesting Naarden haar beroemde stervorm aan ontleent. De kanonnen op het buitenterrein geven je een beeld van hoe de vesting vroeger functioneerde als militair verdedigingswerk.
Bezoek het museum
De kazematten op bastion Turfpoort zijn de enige die in de Vesting Naarden toegankelijk zijn voor publiek. In deze onderaardse gebouwen bevinden zich de vaste en tijdelijke tentoonstellingen van het museum. Met de gratis audiotour ontdek je van alles over het ontstaan en de functie van de Vesting Naarden.
Het Nederlands Vestingmuseum heeft regelmatig tentoonstellingen en organiseert tal van activiteiten: reserveer een groepsrondleiding met een kanonschot, volg een workshop tinnen soldaatjes gieten of boek een kinderfeestje met speurtocht.
Praktische informatie
Adres: Westwalstraat 6, 1411 PB Naarden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10:30-17:00 uur.
Gesloten: maandagen en feestdagen.
Schuttersdag: elke derde zondagmiddag van de maand tussen 14:00-16:00 uur.
De kanonniers van het museum geven dan demonstraties met het historisch geschut en laten de geschiedenis van de Napoleontische tijd herleven.
* Door de vele hoogteverschillen is het museum beperkt toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.
Geschiedenis van Het Nederlands Vestingmuseum
Het Nederlands Vestingmuseum is in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden als “Vestingmuseum Naarden”. De eerste jaren bleef de expositie beperkt tot twee kazematten (A en Z) en de tussenliggende lage flank. Vanwege de slechte klimatologische omstandigheden nam het bestuur aan het einde van elk seizoen de hele tentoongestelde collectie mee naar huis. In het voorjaar werd de expositie ingericht en dan kon het museum weer open.
Tussen de jaren ’70 en ’90 kwamen ook de andere gebouwen en kazematten op het bastion in gebruik bij het museum. Daar komen nu de verhalen van de geschiedenis van de vestingbouw, de geschiedenis van Naarden, het leven in het garnizoen en de geschiedenis van de Waterlinies aan bod.